Ook wethouder tast nog in duister over plan voor Waterpark Veerse Meer

 

Dit is het voorlopig ontwerp dat Driestar in 2018 heeft laten maken voor Waterpark Veerse Meer. Dit is ook het ontwerp dat de gemeenteraad kreeg voor het besluit over de verkoop van het failliete park aan Driestar. © Driestar

ARNEMUIDEN – De gemeenteraad van Middelburg heeft zich bij de verkoop van Waterpark Veerse Meer aan projectontwikkelaar Driestar gebaseerd op een ontwerp dat geen enkele waarde blijkt te hebben. Alle vragen die nu rijzen over aantallen huizen en appartementen, de hoogte van gebouwen en de hoeveelheid gasten en auto’s zijn volgens wethouder Chris Simons niet te beantwoorden. ,,Er is namelijk helemaal nog geen plan.”

In oktober vorig jaar stemde de raad in met de verkoop van het failliete park aan Driestar. Het bedrijf had de raad in de weken daarvoor aan de hand van foto’s, uitleg, artist impressions en een voorlopig ontwerp (‘indicatieve terreinindeling’) laten zien hoe het nieuwe Waterpark Veerse Meer eruit zou kunnen gaan zien. Dat dat niet het definitieve plan was, werd er wel bij verteld. Toch ging de raad wel uit van 600 vakantiewoningen in de eerste fase en nog eens 200 in de tweede fase. Dat was immers wat Driestar zei nodig te hebben voor een gezonde exploitatie van het vakantiepark.
In een onderzoek naar de mogelijke effecten van het park op de omgeving, is het totale aantal ‘eenheden’ opgeschroefd naar 950. Daar zitten ook 210 appartementen in. D66 voelt zich daardoor misleid en eiste maandagavond opnieuw opheldering van Simons. Door eerdere antwoorden van de wethouder was de fractie niet gerustgesteld.

Slordig
,,Kende het college op 8 oktober vorig jaar al het aantal appartementen?”, wilde Ad van de Kreeke van Simons weten. ,,Zo ja, waarom is ons dat toen niet gemeld? Zo nee, dan is dat toch slordig bij zo’n groot project met zulke belangen voor de gemeente. En wanneer wist het college dan wél hoeveel appartementen er bij komen?”
Met het antwoord van Simons schoot Van de Kreeke niks op: ,,Het aantal appartementen wisten we toen niet, en dat weten we nu nog steeds niet. Er is namelijk nog steeds geen plan. Dat komt pas aan het einde van dit jaar.”

Niet verkeerd
Dat betekent dat de wethouder de raad niet verkeerd heeft geïnformeerd. Maar het betekent ook dat de raad zich toen heeft gebaseerd op een ontwerp dat nu geen enkele waarde blijkt te hebben.
Want ook over de hoogte van de gebouwen, het aantal gasten en de verkeersdruk is nu nog geen zinnig woord te zeggen. ,,Als het plan er is, weten we het”, zei Simons nog maar eens op vragen van CDA en ChristenUnie.
Dat Driestar in een zogenoemde ‘reikwijdtenotitie’ nu uitgaat van maximaal 950 vakantiehuizen en appartementen, vindt Van de Kreeke gevaarlijk. Hij vermoedt dat het bedrijf er uiteindelijk ook zo veel wil bouwen, terwijl D66 er niet meer dan 800 wil.

Maximum
Simons juicht die 950 als maximum juist toe. ,,Laten we blij zijn dat in deze notitie van dat maximum wordt uitgegaan. Dan weten we ook wat de maximale gevolgen zijn voor het verkeer door Arnemuiden. En als de raad er niet meer dan 800 wil, dan kunt u dat later nog in het bestemmingsplan vastleggen.”
Maar het maakt ook nogal verschil hoe groot die huizen en appartementen worden, waarschuwde Van de Kreeke. De wethouder vermoedt dat het vooral om vier- tot zespersoons woningen zal gaan. Uit het meest recente ‘beoogd programma’ van Driestar blijkt dat ook wel. Maar, reageerde Van de Kreeke, er staat ook heel veel grotere huizen genoemd. ,,Vijftig voor tien personen, dertig voor twaalf mensen, twintig voor zestien mensen en tien voor 24 gasten. In totaal gaat het om 5500 gasten. Dat is een tweede Arnemuiden.”

Maurits Sep 03-09-19, 00:30 Laatste update: 11:31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.