Trekdijk

      Geen reacties op Trekdijk

Weinig andere opties voor Trekdijk dan bouw van bedrijventerrein

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Het is nog niet gelukt om alternatieven te vinden voor de komst van een bedrijventerrein op de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. Dat blijkt uit een rapportage die binnenkort wordt besproken door de Middelburgse politiek.

Er zijn plannen om de Trekdijk om te vormen tot een bedrijventerrein. Een groot deel van de bevolking van Nieuw- en Sint Joosland wil dat niet. Het vreest dat de leefbaarheid van hun gemeenschap daar erg onder lijdt. Daarom wordt nu samen met de gemeente Middelburg gezocht naar andere mogelijkheden. Het dagelijks bestuur van de gemeente wil wel dat er iets gaat gebeuren met die polder. Die is jaren geleden voor zo’n zeven miljoen euro gekocht en de rentelasten drukken zwaar op de begroting.

Alternatieven

Mogelijke alternatieven zijn het huisvesten van arbeidsmigranten, zorgwoningen, een landgoed, een zonnepark, (sport)recreatie of een combinatie daarvan. Allemaal stuiten ze op bezwaren van bestuurlijke of praktische aard. Financieel gezien is het volgens de rapportage ook beter te kiezen voor een bedrijventerrein. Alle alternatieven leveren namelijk minder geld op.
Een groot zonnepark kan niet omdat op de locatie ook een hoogspanningsverbinding loopt. Op de gronden onder de verbinding zonnepanelen plaatsen, mag niet. Ook het bouwen van zorgwoningen stuit op bezwaren. Dat is in strijd met de bouwafspraken die de gemeente sloot met de provincie en de andere Walcherse gemeenten. Bovendien kan dat de verdere realisatie van woonwijk Mortiere in de weg staan. Daar komt ook nog eens bij dat de vraag naar woningen in de directe omgeving niet groot is. Aan de Quarleshaven in Nieuw- en Sint Joosland zijn al tijden vrije kavels te koop maar de belangstelling is tot nu toe nihil.

Arbeidsmigranten

Het huisvesten van arbeidsmigranten in die polder is ook in strijd met die woningmarktafspraken. De bouw van één of meerdere motels voor arbeidsmigranten zou misschien nog wel kunnen. Maar met nadruk wordt gesteld dat de politiek bereid moet zijn daarvoor te kiezen.
Een sportcomplex zou in theorie ook kunnen, zo blijkt uit de rapportage. Maar er wordt wel opgemerkt dat dat minder voor de hand ligt. Dat is niet vreemd omdat zowat alle Middelburgse sportparken de afgelopen jaren een grondige opknapbeurt ondergingen en geen vereniging echt kampt met ruimtenood. Als gekozen wordt voor die optie kan wel het huidige sportcomplex aan de andere kant van Nieuw- en Sint Joosland gebruikt worden voor woningen.

Door Emile Calon, PZC 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.