Omwonenden en ondernemers blijven verdeeld over Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland

Omwonenden en ondernemers blijven verdeeld over Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Het Participatieteam Trekdijk – dat plannen maakt voor de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland – is verdeeld over wat er op dat terrein moet komen. Ondernemers en dorpsbewoners blijven van mening verschillen.

De Nieuwlanders in het Participatieteam hebben een voorkeur voor een groen gebied met zorgwoningen, een nieuw sportcomplex, een multifunctioneel gebouw met onder meer een huisartsenpost en eventueel extra medische voorzieningen, en zonnepanelen onder de hoogspanningsleiding die over de Trekdijk loopt.
Volgens John de Rijke ontstaat daardoor de mogelijkheid om op de oude sportvelden in het dorp woningen te bouwen. Dat levert de gemeente geld op. Een nieuw sportcomplex met een multifunctioneel gebouw voorziet ook in een behoefte bij bewoners van de wijk Mortiere aan de andere kant van de snelweg. ,,Veel kinderen uit die wijk komen in Nieuw- en Sint Joosland naar school en de helft van de leden van de voetbalvereniging komt uit de Mortiere. Ook bij de huisarts in het dorp komen mensen uit die wijk.” Dit model presenteerde hij maandagavond bij de raadscommissie ruimte in Middelburg dan ook als een ‘welkom’ aan de Mortiere.

Luchtkastelen

Ron Thiry wees erop dat het Participatieteam bedrijven en instellingen heeft gezocht voor de bouw van bijvoorbeeld seniorenwoningen, een multifunctioneel centrum en verpleegzorgwoningen. ,,We willen niet beginnen met luchtkastelen. En het is ook redelijk gelukt om die kandidaten te vinden.”
De Middelburgse Bedrijven Club, die ook in het Participatieteam zit, houdt echter vast aan een groot bedrijfsterrein zoals de gemeente Middelburg dat oorspronkelijk aan de Trekdijk wilde aanleggen. ,,Wij zijn al drie of vier colleges lang bezig om de behoefte aan zo’n terrein duidelijk te maken”, benadrukte Bram van Stel van de MBC. ,,Want wat niet groeit, gaat dood. Dat geldt ook voor bedrijven.” Belangstellenden zijn er volgens de MBC wel degelijk, maar zij wil geen namen noemen.
Volgens Ron Thiry blijft het de bedoeling van het Participatieteam om begin september met één advies naar de gemeenteraad te komen. ,,Of dat lukt, weten we nog niet.”

Derde variant

Mogelijk kan de derde variant die nu is uitgewerkt daarvoor zorgen. Ook die gaat uit van een groen park, met nieuwe sportvelden, een multifunctioneel gebouw en zonnepanelen. Maar deze variant biedt ook (beperkt) ruimte aan bedrijven en aan een gebouw waarin ongeveer vijfhonderd arbeidsmigranten kunnen wonen. Daaraan is namelijk wel behoefte, beseft het Participatieteam eensgezind. Overigens is er nog een optie: een ‘regionale ondernemer’ is bereid de grond aan de Trekdijk te kopen van de gemeente, merkte Hans van Stel van de MBC op. ,,En die zou er werken, wonen en recreëren willen combineren mét een waardige dorpsentree en een ecologische bufferzone.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.