Wettelijke betaaltermijn voor ‘groot aan klein’ moet naar 30 dagen

Wettelijke betaaltermijn voor 'groot aan klein' moet naar 30 dagen

MKB-Nederland wil dat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wettelijk wordt vastgelegd op 30 dagen. Dat schrijft voorzitter Jacco Vonhof in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van EZK. Koninklijke Metaalunie sluit zich graag aan bij dit betoog. MKB-Nederland ziet de betaaltermijnen van ‘groot’ naar ‘klein’ weer oplopen, terwijl het economisch goed gaat. “Dat doet het ergste vrezen voor als het straks weer minder gaat”, aldus Vonhof. 

Volgens cijfers van financieel dienstverlener Graydon zijn de betalingstermijnen van grote naar kleine bedrijven na jaren van daling in 2018 weer opgelopen tot een gemiddelde van 41,5 dagen. Het lijkt erop de Wet uiterste betaaltermijn van 60 dagen voor grote bedrijven, die in juli 2017 in werking trad, daar debet aan is. “Die wet helpt tot dusver niet. MKB-Nederland heeft destijds ervoor gewaarschuwd dat met deze wet 60 dagen de nieuwe norm wordt, terwijl 30 dagen een volstrekt normale betaaltermijn is. We moeten nu ingrijpen om te voorkomen dat het daar naartoe gaat.”

Lange betaaltermijnen zijn een ramp voor de liquiditeitspositie van mkb-bedrijven. De ondernemer wordt erdoor gedwongen geld te lenen om de boel te overbruggen, terwijl algemeen bekend is dat financiering voor het mkb lastig en duur is. Geld dat er niet is kan ook niet gebruikt worden om te investeren. Late betalingen zorgen bovendien voor filevorming in de keten.

Onder druk zetten
De MKB-voorzitter heeft de financieel-economische crisis nog vers in het geheugen, toen grote bedrijven hun kleinere leveranciers onder druk zetten om langere betaaltermijnen te accepteren of alleen tijdig hun facturen wilden betalen als daar een flinke korting tegenover stond. “En als klein bedrijf is het dan slikken of stikken. Je hebt geen onderhandelingspositie, zit vaak in een afhankelijkheidsrelatie, je kunt geen kant op. Daar zit ‘m het grote probleem. Om die reden zal een mkb-ondernemer ook geen incasso op zijn grote klant zetten of hem een boete in rekening brengen. De hand die je voedt, ga je niet bijten.”

Voor eens en altijd goed regelen
Het is tijd om dit voor eens en altijd goed te regelen. De overheid moet binnen 30 dagen betalen, grote bedrijven wat MKB-Nederland betreft ook. “We maken ons allemaal druk om de toegang tot financiering voor het mkb te verbeteren – de staatssecretaris ook – en dat blijft belangrijk. Maar dit is verreweg de makkelijkste manier om ondernemers in dat opzicht alvast tegemoet te komen.”

Bron: MKB-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.