Aanvullende maatregelen en ondersteuning ZZP-ers

Op 12 maart 2020 heeft het kabinet economische maatregelen bekend gemaakt. Hierin was nog sprake van een ongewijzigd beleid ten aanzien van zelfstandigen. Op 17 maart 2020 heeft het kabinet besloten om aanvullende maatregelen te nemen, waaronder:

Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten)

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

In het dagelijkse MT crisisoverleg ( van Orionis) is vanaf 17 maart de dienstverlening naar zelfstandig ondernemers besproken. De volgende acties zijn de afgelopen dagen ingezet:
-Er zijn extra medewerkers vrij gemaakt voor afhandeling van de toekomstige aanvragen.
-Op 18 maart is de website van Orionis aangepast aan deze informatie. Er zijn tevens verwijzingen opgenomen naar de meest recente informatie van het Ministerie. Dit is gedeeld met communicatieafdelingen van gemeenten met het verzoek op de gemeentelijke website hier aandacht aan te besteden. En tevens een link op te nemen naar de website van Orionis.

De komende dagen staat het volgende gepland:
-Digitale aanvraagformulier online
-Zodra de details van de nieuwe regeling vanuit het Ministerie bekend gemaakt zijn kan deze in het uitkeringssysteem op genomen worden.
-De betrokken medewerkers bepalen aan de hand van regeling de optimale werkwijze
-Indien sprake is van regelruimte zal in overleg met gemeenten een afweging gemaakt worden tussen snelheid van afhandeling en mate van onderbouwing van het omzetverlies door ondernemers
-Communicatie op de gemeentelijke en Orionis websites met de details van deze regeling.
-Samenstelling van een telefoondienst met bij voorkeur een apart telefoonnummer (om het KCC te ontlasten). Dit zal bestaan uit medewerkers van Orionis en gemeenten, die de taal van ondernemers spreken. De rol van deze telefoondienst is vraagbaak voor ondernemers specifiek voor deze regeling voor zelfstandigen. Hierdoor worden de specialisten ontlast en kunnen deze laatste zich volledig richten op de afhandeling van de aanvragen.
– Aandacht op de gemeentelijke en Orionis websites voor de verschillende ondernemersregelingen. Dit om te voorkomen dat de telefoondienst te veel belast wordt met vragen van niet zelfstandige ondernemers.

Tot nu toe hebben zich 300 zelfstandig ondernemers zich gemeld bij Orionis voor ondersteuning conform de bovenvermelde besluiten van het kabinet. Natuurlijk zal dit aantal de komende tijd toenemen.

Klik hier voor het ondernemersloket informatie Coranavirus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.