Een brief aan de ondernemers in Middelburg

 

Geachte ondernemers in Middelburg,

Niet eerder zagen wij zulke lege Middelburgse straten. In deze tijd van coronamaatregelen heeft iedereen het op zijn eigen manier moeilijk. We beseffen dat dit voor de ondernemers die onze stad zo mooi maken ook het geval is.

Het college realiseert zich dat de coronamaatregelen enorme gevolgen hebben voor een groot deel van de Middelburgse ondernemers. Via het Ondernemersloket Walcheren hebben verschillende van onze collega’s persoonlijke gesprekken gevoerd met ondernemers. Helaas horen wij over schrijnende situaties. Meer dan 700 Middelburgse ondernemers hebben al een aanvraag gedaan voor de TOZO- of BBZ-regeling. De Rijksoverheid heeft de regie genomen voor een omvangrijk compensatiepakket waarvan de TOZO-, NOW- en de TOGS-regeling de belangrijkste zijn. We realiseren ons dat ondernemers vaste lasten hebben die misschien niet worden gedekt door deze regelingen. Dat probleem wordt groter naarmate de beperkingen langer duren. Het is dan ook begrijpelijk dat ondernemers bij verschillende overheidsinstanties hulp zoeken. Maar het is belangrijk dat de regie voor de financiële steun voor bedrijven bij de Rijksoverheid blijft liggen. Verdere steunmaatregelen vanuit gemeenten zijn op grond van de Gemeentewet verboden. Dit kan er namelijk toe leiden dat zij een beroep moeten doen op extra financiële steun van het Rijk. U kunt dus geen directe financiële compensatie verwachten van de gemeente.

Wel zetten wij in op het verbeteren van de liquiditeit van ondernemers door diverse belastingen later te innen. Daarnaast realiseren wij ons dat verschillende bedrijven voor hun omzet afhankelijk zijn van de gemeente. We zetten ons er daarom voor in dat aanbestedingen doorgaan, vergunningen worden verstrekt, bestemmingsplannen worden voorbereid en dat diensten en producten worden ingekocht. Verder staan wij open voor plannen van ondernemers om hun producten of diensten op een vernieuwende of veiligere manier aan te bieden. We zijn daarvoor in regelmatig overleg met ondernemers en met ondernemersverenigingen.

De bovenstaande informatie is eerder al gecommuniceerd, maar wij wilden u graag nogmaals voorzien van een duidelijk overzicht. Daarnaast willen wij u bedanken voor uw bijdrage aan onze stad. Zonder uw mooie ondernemingen is onze stad niet hetzelfde. Wij hopen dus dat we elkaar kunnen helpen om deze moeilijke tijd door te komen.

Deze week is het ‘spoorboekje’ met daarin de versoepelde maatregelen door de overheid aangekondigd. Voor sommige ondernemers betekent dit dat ze nog langer moeten wachten tot ze weer hun deuren mogen openen. Voor andere ondernemers betekent dit een stap in de juiste richting. Als gemeente blijven wij steeds alert op signalen van onze ondernemers en zullen wij, waar mogelijk, ondersteuning bieden. Wij zijn dan ook nog steeds beschikbaar voor vragen over uw specifieke situatie.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Middelburg,

de secretaris, mr. A. van den Brink en de burgemeester, mr. H.M. Bergmann

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.